Bokbad med forfatteren Thorvald Steen
Billetter
Om arrangementet
Thorvald Steen vil i samtale med Arnfinn Nilsen snakke om sitt forfatterskap og sine kritikerroste historiske og sjølbiografiske romaner.
Bokbad med forfatteren Thorvald Steen
Gran bibliotek
Tirsdag 29. april
kl.19.00-21.00
Inngang 100 kr - inkl. enkel servering
Billetter kan kjøpes via KulturHadeland eller i døra (Vipps/Kontant)
Gjennom sitt forfatterskap har Thorvald Steen brakt historiske personer og epoker til live på en gripende og innsiktsfull måte. Han har fornyet den historiske romanens muligheter.
Om hans historiske romaner skriver Anne Catrine Straume i NRK:
"Gjennom fantasi og tilknytning til eget liv skaper Thorvald Steen mennesker av folk som tidligere var historiske symboler. Tekstene gir meg inspirasjon til å tenke friere om fortiden. Fortellingene gir lyst til å lese mer, fra andre kilder, og å lete etter det som ligger skjult i det usagte ... Det ligger en klar humanisme i Thorvald Steens historiske prosjekt. Her er en vilje til å forstå, til å se de mye omskrevne skikkelsene i et uventet lys. Heltene har sine svake sider, skurkene sine sterke."
Thorvald Steen er en av våre mest leste forfattere, også i utlandet. Han har gitt ut over 40 bøker i flere sjangre, og er oversatt til en lang rekke språk. Bøkene «Vekten av snøkrystaller» (2006), «Det lengste svevet» (2008), «Det hvite badehuset» (2017) og «Det siste fotografiet» (2019) er sjølbiografiske romaner. Han har hatt diagnosen progressiv muskeldystrofi siden 16 års alderen, og sitter i dag i rullestol. Steen er en god formidler og populær forfatter som reiser oppsiktsvekkende mye med tanke på hans sykdom.
Thorvald Steen (f. 1954), debuterte som lyriker i 1983. Hans nasjonale gjennombrudd som forfatter kom i 1992 med diktsyklusen «Ilden». Året etter fikk han sitt internasjonale gjennombrudd med den historiske romanen «Don Carlos». Forfatterskapet har vekslet mellom de sjølbiografiske romanene bygget på hans egen livserfaring og nyskapende historiske romaner som «Konstantinopel (1999), «Den lille hesten» (2002) om Snorres siste dager, og «Det usynlige biblioteket» (2015) om Aleksander den store. Romanene har fått betegnelsen neosagaer, hvor forfatteren avdekker Europas glemte historie. Den siste av disse, «Påklederen», utkom høsten 2023. Denne romanen handler om det ukjente fjerde korstoget i 1204, som aldri kom lenger enn til Konstantinopel.
Hans siste utgivelser er: Påklederen (Oktober, Roman, 2023), Kveita. Et dikt (Oktober, Lyrikk, 2021) og Min naive sjel. Om å skrive mot den bevisste glemsel (Oktober, Essays, 2024)
Steen har mottatt en rekke priser og utmerkelser i inn og utland. For romanene «Det hvite badehuset» og «Det usynlige biblioteket»(2015) ble han nominert til den prestisjetunge Dublin Literary Award.
Opprinnelig er Thorvald Steen utdannet fagarbeider (maler) og cand.philol. med idéhistorie som hovedfag. Fra 1991 til 1997 var Thorvald Steen formann i Den norske forfatterforening, og han har vært æresmedlem i samme forening siden 1997. I 2003 mottok han Stortingets statsstipend. Steen har også vært med på å grunnlegge Saladin-dagene og Konstantinopeluniversitetet. I 2021 kom Per Manings prisbelønte dokumentarfilm om Steen, «Kunsten å plystre».
Arrangementet avsluttes med boksignering.
Arrangør er Hadeland Litteraturforum, Gran Bibliotek og Foreningen Norden Gran